Wednesday, January 12, 2022

Strukturer i en uppsats

Strukturer i en uppsats



Men var uppmärksam: det bör inte ta upp mycket mer än en tredjedel ofta mycket mindre av din färdiga uppsats. Det låter dina läsare förstå din uppsats i ett större sammanhang. Om detaljen stödjer din avhandling, strukturer i en uppsats, det borde finnas i din uppsats. I längre uppsatser vars kropp är uppdelad i flera namngivna avsnitt, avslutas inledningen ofta med en översikt över resten av uppsatsen. Vad är strukturen för en uppsats?





Innehållsförteckning



Nedan strukturer i en uppsats dispositionsmallar för specifika typer av skrivprojekt. Tänk på att detta bara är en utgångspunkt: det finns alltid utrymme för variation och kreativitet i hur ett ämne mest effektivt presenteras för en läsare, strukturer i en uppsats. Detta är kanske den vanligaste strukturen. Exempel på detta är frågor som ber dig att diskutera analyserastrukturer i en uppsats, undersöka utforska eller granska. I en analytisk struktur krävs att du delar upp ämnet i dess olika komponenter och diskuterar dessa i separata stycken eller avsnitt, strukturer i en uppsats balans där det är möjligt. Exempel på denna typ av uppsatser inkluderar frågor som ber dig att ta ställning i ett ämne, till exempel ett visst beslut eller policy, och presentera argument som stöder din ståndpunkt.


Ett effektivt sätt att argumentera för en poäng kan vara att först presentera den motsatta uppfattningen och sedan bemöta denna uppfattning med starkare bevis. Exempel på denna typ av uppsatser inkluderar uppgifter där du får data som en fallstudie eller scenario, ett diagram, grafisk information eller en bild och förväntas tolka denna information för att visa din tillämpning av kunskap när du svarar strukturer i en uppsats uppgift. Baserat på dessa uppgifter kan du bli ombedd att göra en rad saker som att ge rekommendationer eller lösningar, utveckla en omvårdnadsplan, en undervisningsplan, föreslå juridisk rådgivning eller planera en marknadsföringsstrategi.


Exempel på denna typ av uppsats inkluderar jämföra och kontrasterande differentiera frågor, strukturer i en uppsats. Din uppdragsuppgift strukturer i en uppsats kräver att du ger en rekommendation om lämpligheten hos de föremål du jämför. Dessa essäfrågor kräver ofta att du strukturerar ditt svar i flera delar, strukturer i en uppsats. Ett exempel kan vara att be dig undersöka ett problem och utforska en rad olika lösningar. Du kan också bli ombedd att välja den bästa lösningen och motivera ditt val, så låt utrymme för detta i din uppsats om det behövs. Obs: Beroende på ämnet kan huvudstycken i en problem- och lösningsuppsats ägnas åt att diskutera problemet mer i detalj, såväl som lösningen. Exempel på denna typ av uppsatser inkluderar frågor som ber dig att ange eller undersöka effekterna eller beskriva orsakerna till ämnet.


Detta kan till exempel vara en historisk händelse, genomförandet av en policy, ett medicinskt tillstånd eller en naturkatastrof. Dessa uppsatser kan struktureras på ett av två sätt: antingen kan orsakerna till en situation diskuteras först följt av effekten eller så kan effekterna komma först med diskussionen tillbaka för att skissera orsakerna. Ibland med orsak och verkan essäer måste du ge en bedömning av de övergripande effekterna, till exempel på ett samhälle, en arbetsplats, en individ, strukturer i en uppsats. Utrymme måste avsättas för denna bedömning i din struktur om det behövs.


Tänk slutligen på att vissa essäuppgifter kan be dig att kombinera metoder, särskilt i mer avancerade klasser. Vid den tidpunkten kan du behöva variera din kroppsparagrafstrategi från avsnitt till avsnitt. Detta diagram ger en uppfattning om vilka olika roller stycken strukturer i en uppsats spela i en uppsatsuppgift med blandad struktur. Hoppa till huvudinnehållet. Skrivprocess: Organisering. Söka efter:. Analytisk uppsats Detta är kanske den vanligaste strukturen. Argumenterande uppsats Exempel på denna typ av uppsatser inkluderar frågor som ber dig att ta ställning till ett ämne, strukturer i en uppsats, till exempel ett visst beslut eller policy, och presentera argument som stöder din ståndpunkt. Inledning Bakgrundsinformation om ämnet Uttalande av din ståndpunkt i ämnesuppsatsen Översikt över argument till strukturer i en uppsats presenterad struktur Strukturer i en uppsats stycken stycke 1 Ämnessats som beskriver det första argumentet Meningar som ger förklaringar och ger bevis för att stödja ämnesmeningen Avslutande mening — länk till nästa stycke stycke 2 Ämnessats som beskriver andra argumentet strukturer i en uppsats och tillhandahålla bevis för bakre ämnesmening Avslutande mening — länk till nästa stycke Följande kroppsstycken Dessa följer samma struktur för så många argument som du vill föra fram till stöd för ämnet.


Slutsats Sammanfattning av huvudpunkterna i kroppen Återupptagande av positionen. Tolkningsuppsats Exempel på denna typ av uppsats inkluderar uppgifter där du får data som en fallstudie eller scenario, ett diagram, grafisk information eller en bild och förväntas tolka denna information för att visa din tillämpning av kunskap när du svarar på uppgiften. Inledning Kort bakgrundsinformation om ämnet Översikt över frågor som ska behandlas i uppsatsstrukturen Ange övergripande tolkningsuppsats Kroppsstycken stycke 1 Ämnessats som beskriver det första problemet som identifierats utifrån data Meningar som ger ytterligare förklaring och ger bevis från både litteraturen och data, e.


fallstudien för att stödja ämnessatsen är det mycket viktigt i den här typen av uppsatser att hänvisa till de data du har fått för att ge din uppsatskontext. Avslutande mening — länk till nästa strukturer i en uppsats stycke 2 Ämnessats som beskriver den andra frågan identifierad Som ovan Avslutande mening — länk till nästa stycke Följande stycken i kropp Dessa följer samma struktur för så många frågor som du vill diskutera utifrån de uppgifter du har tillhandahållits. Slutsats Uttalande av övergripande tolkning Sammanfattning av de viktigaste frågorna från de tillhandahållna uppgifterna Ge rekommendationer eller föreslå lösningar för att lösa de problem som uppstår från de tillhandahållna uppgifterna.


Jämförande uppsats Exempel på den här typen av uppsatser inkluderar jämföra och differentiera frågor. Problem- och lösningsuppsats Dessa uppsatsfrågor kräver ofta att du strukturerar ditt svar i flera delar. Inledning Bakgrundsinformation om problemet Beskrivning av problemet och varför det är allvarligt Översikt över de lösningar som ska beskrivas Kroppsstycken stycke 1 Ämnessats som beskriver första lösningen Förklaring av de positiva och negativa aspekterna av lösningen Bevis som stödjer förklaringar Avslutande mening stycke 2 Ämne mening som beskriver den andra lösningen Förklaring av de positiva och negativa aspekterna av lösningen Bevis för att stödja förklaringen Avslutande mening Följande kroppsstycken Dessa följer samma struktur för så många lösningar som du behöver diskutera Slutsats Sammanfattning av problemet och översikt över lösningarna Utvärdering av lösningar och rekommendation av det bästa alternativet Obs: Beroende på ämnet kan huvudstycken i en problem- och lösningsuppsats ägnas åt att diskutera problemet mer i detalj, strukturer i en uppsats, samt lösningen.


Orsaksuppsats Exempel på denna typ av uppsats inkluderar frågor som ber dig att ange eller undersöka effekterna eller beskriva orsakerna till ämnet. Inledning Bakgrundsinformation om situationen som diskuteras Beskrivning av situationen Översikt över orsakerna eller effekterna som ska beskrivas Kroppsstycken stycke 1 Ämnessats som beskriver första orsaken eller verkan Meningar som ger förklaringar och ger bevis till stöd för ämnessatsen Avslutande mening — länkar till nästa stycke stycke 2 Ämnessats som beskriver andra orsaken eller verkan Meningar som ger förklaringar och ger bevis till bakre ämnesmening Avslutande mening — länkar till nästa stycke Följande kroppsstycken Dessa följer samma struktur för så många orsaker eller effekter som du behöver för att beskriva Slutsats Sammanfattning av huvudpunkterna av organet Slutsats, förutsägelse eller rekommendation.


Licenser och attribut. CC-licensierat innehåll, strukturer i en uppsats, Original.





uppsats om god karaktär



Överväg att vara uppmärksam på hur och var du använder övergångsord och fraser, eftersom effektiva uppsatser balanserar att ha för lite eller för många. I det här exemplet hjälper övergångsorden eftersom, i själva verket och samtidigt, att vägleda läsaren till nästa meningar:. Faktum är att spelare till och med enade mot en del motstånd från tränare och konkurrerande spelare, vilket ledde till större acceptans inom integrerade lag. Medan andra stora evenemang fick en plats i basebollhistorien, förändrade integrationen av ligan det amerikanska samhället på djupet. Relaterat: 15 tips för att bli en bättre författare. När du strukturerar en egen uppsats, överväg dessa fem användbara tips:.


Faktor i tid för att förbereda din uppsats. En uppsatsstruktur hjälper till att samla dina idéer och fakta, organisera och förena dem till ditt ämne. Tiden som läggs på att förbereda din disposition och struktur kan spara tid senare och hjälpa dig att bygga en sammanhållen och sammanhängande uppsats som är lätt för din läsare att förstå. Följ din struktur så gott det går. När du har bestämt vilken uppsatsstruktur som fungerar bäst för ditt ämne, försök att följa dess kontur så mycket du kan. Om dina idéer förändras eller om du upptäcker att dispositionen kan förbättras, överväg att flytta om dispositionen. Nämn bakgrundsinformation i början. Bakgrundsinformation kan hjälpa en läsare att förstå mer om din uppsats och de ämnen du presenterar. Även om allmän bakgrundsinformation delas i introduktionen, är det vanligt att ta med mer tidigt i din uppsats, vanligtvis i början av texten.


Börja med det enklaste påståendet. När du strukturerar dina argument i din uppsats, börja med det enklaste påståendet och arbeta mot de mer komplexa eller kontroversiella. Ofta kan grunden eller acceptansen av det enklare konceptet hjälpa läsaren att förstå de som ska följas. Koppla alltid tillbaka till ditt examensarbete. För att göra en stark och kortfattad uppsats, se till att allt är relevant för din avhandling. Överväg att granska varje del av information och fråga dig själv om den ger nödvändig bakgrund eller förstärker din poäng. Om inte, lämna det gärna. Hitta jobb. Företagsrecensioner. Hitta löner. Ladda upp ditt CV. Logga in. Karriärguide. Karriärguide Karriärutveckling Vad är en uppsatsstruktur? Med typer och tips Vad är en uppsatsstruktur?


Det låter dina läsare förstå din uppsats i ett större sammanhang. När du svarar "varför", förklarar din uppsats sin egen betydelse. Även om du kanske gestikulerar den här frågan i din introduktion, hör det fullständigaste svaret på den i slutet av din uppsats. Om du utelämnar det kommer dina läsare att uppleva din uppsats som oavslutad – eller, ännu värre, som meningslös eller isolerad. Kartläggning av en uppsats. Att strukturera din uppsats enligt en läsares logik innebär att granska din avhandling och förutse vad en läsare behöver veta, och i vilken ordningsföljd, för att förstå och övertygas av ditt argument när det utvecklas. Det enklaste sättet att göra detta är att kartlägga uppsatsens idéer via en skriftlig berättelse. En sådan redogörelse kommer att ge dig en preliminär redogörelse för dina idéer och gör att du kan påminna dig själv varje gång om läsarens behov för att förstå din idé.


Essäkartor ber dig att förutsäga var din läsare kommer att förvänta sig bakgrundsinformation, motargument, noggrann analys av en primär källa eller en vändning till sekundärt källmaterial. Uppsatskartor handlar inte så mycket om stycken som om delar av en uppsats. De förutser de stora argumenterande rörelserna du förväntar dig att din uppsats ska göra. Testa att göra din karta så här:. Din karta bör naturligtvis ta dig igenom några preliminära svar på de grundläggande frågorna om vad, hur och varför. Det är dock inte ett kontrakt – ordningen i vilken idéerna uppträder är inte stel. Uppsatskartor är flexibla; de utvecklas med dina idéer. Tecken på problem. En vanlig strukturell brist i högskoleuppsatser är "genomgången" även märkt "sammanfattning" eller "beskrivning".


Genomgångsuppsatser följer strukturen i sina källor snarare än att fastställa sina egna. Sådana essäer har i allmänhet en beskrivande tes snarare än en argumenterande. Var försiktig med styckeöppnare som leder av med "tid"-ord "först", "nästa", "efter", "då" eller "listar" ord "också", "en annan", "utöver". Även om de inte alltid signalerar problem, indikerar dessa styckeöppnare ofta att en uppsatss avhandling och struktur behöver arbeta: de föreslår att uppsatsen helt enkelt återger källtextens kronologi när det gäller tidsord: först händer detta, sedan att, och efteråt en annan sak. eller bara listar exempel efter exempel "Dessutom indikerar användningen av färg ett annat sätt som målningen skiljer mellan gott och ont".


Copyright , Elizabeth Abrams, för Writing Center vid Harvard University. Varje stycke kommer att utvidga ämnessatsen med relevanta detaljer, bevis och argument. Ämnessatsen kommer vanligtvis i början av stycket. Men ibland kan du börja med en övergångsmening för att sammanfatta vad som diskuterades i tidigare stycken, följt av ämnesmeningen som uttrycker fokus för det aktuella stycket. Ämnesmeningar hjälper till att hålla ditt skrivande fokuserat och vägleder läsaren genom ditt argument. I en uppsats eller ett papper bör varje stycke fokusera på en enda idé. Genom att ange huvudtanken i ämnessatsen förtydligar du vad stycket handlar om för både dig själv och din läsare. En ämnesmening är en mening som uttrycker huvudpoängen i ett stycke.


Allt annat i stycket bör relatera till ämnessatsen. Avhandlingsutlåtandet är viktigt i varje akademisk uppsats eller forskningsartikel av två huvudskäl:. Utan en tydlig tes kan en uppsats hamna stökig och ofokuserad, vilket gör din läsare osäker på exakt vad du vill säga. Avhandlingsutlåtandet ska placeras i slutet av din uppsatsintroduktion. Följ dessa tre steg för att ta fram ett examensarbete:. Ett examensarbete är en mening som sammanfattar det centrala i din uppsats eller uppsats. Allt annat du skriver bör relatera till denna nyckelidé. Istället bör det vara centrerat på ett övergripande argument som sammanfattas i ditt avhandlingsutlåtande som varje del av uppsatsen relaterar till. Sättet du strukturerar din uppsats på är avgörande för att din argumentation ska kunna presenteras på ett konsekvent sätt.


En välstrukturerad uppsats hjälper din läsare att följa logiken i dina idéer och förstå din övergripande poäng. De allra flesta uppsatser skrivna på universitet är någon slags argumenterande uppsats. Nästan allt akademiskt skrivande involverar att bygga upp ett argument, även om andra typer av uppsatser kan tilldelas i sammansättningsklasser. I retorisk analys är ett påstående något författaren vill att publiken ska tro. Ett stöd är bevisen eller överklagandet de använder för att övertyga läsaren att tro på påståendet. En order är det ofta implicita antagandet som kopplar stödet till fordran. Pathos tilltalar känslorna, försöker få publiken att känna sig arg eller sympatisk, till exempel. Tillsammans kallas dessa tre upprop ibland för den retoriska triangeln.


De är centrala för retorisk analys, även om en del av retoriken inte nödvändigtvis använder dem alla. Du kan till exempel också behandla en annons eller politisk serie som en text. Målet med en retorisk analys är att förklara vilken effekt ett skrift eller oratorium har på sin publik, hur framgångsrikt det är och vilka anordningar och tilltal som det använder för att uppnå sina mål. Du bör försöka följa din disposition när du skriver din uppsats. Om du måste lämna in din uppsatsdisposition kan du få specifika riktlinjer som anger om du måste använda hela meningar. När du skriver en uppsats för dig själv är valet ditt. Vissa elever tycker det är bra att skriva ut sina idéer i hela meningar, medan andra föredrar att sammanfatta dem i korta fraser. Du kommer ibland att bli ombedd att lämna in en uppsatsdisposition innan du börjar skriva din uppsats.


Din handledare vill se att du har en tydlig uppfattning om din struktur så att skrivandet går smidigt. Även när du inte behöver lämna in den är att skriva en uppsatsdisposition en viktig del av skrivprocessen. Jämförelser i uppsatser är i allmänhet strukturerade på ett av två sätt:. Att jämföra och kontrastera är också ett användbart tillvägagångssätt i alla typer av akademiskt skrivande: Du kan jämföra olika studier i en litteraturöversikt, väga upp olika argument i en argumenterande uppsats eller överväga olika teoretiska förhållningssätt i en teoretisk ram. Den viktigaste skillnaden är att en berättande essä är designad för att berätta en komplett historia, medan en beskrivande essä är avsedd att förmedla en intensiv beskrivning av en viss plats, objekt eller koncept. Berättande och beskrivande uppsatser gör att du båda kan skriva mer personligt och kreativt än andra typer av uppsatser, och liknande skrivfärdigheter kan gälla för båda.


Vilken typ av historia är relevant, intressant och möjlig att berätta inom ordräkningen? Den bästa sortens berättelse för en berättande uppsats är en du kan använda för att reflektera över ett visst tema eller en lektion, eller som tar en överraskande vändning någonstans på vägen. Poängen med en berättande uppsats är hur du berättar historien och poängen du gör med den, inte ämnet för själva berättelsen. Berättaruppsatser tilldelas vanligtvis som skrivövningar på gymnasiet eller i kompositionsklasser vid universitetet. De kan också ingå i en universitetsansökan. När du uppmanas att berätta en historia om ditt eget liv eller dina egna upplevelser, är en berättande uppsats vanligtvis det rätta svaret.

No comments:

Post a Comment