Monday, January 31, 2022

Att skriva en personlig berättande uppsats

Att skriva en personlig berättande uppsats



Det fanns en sjö där min bror och jag älskade att utforska då och då. Till exempel Eiffeltornet Var ligger Eiffeltornet? Hur kan vi förbättra det? Du skriva en personlig berättande uppsats undrar vilket element som inte krävs för den personliga berättande uppsatsen? Brainstorming 5. Den här meningen är en slags inledande mening för just det stycket.





Vad är en personlig berättande essä



Uppsatsskrivande är något som en student aldrig kan undvika på något sätt. Varje student måste behöva skriva uppsatser i olika skeden av det akademiska livet. När det gäller att skriva en personlig berättande uppsats älskar eleverna att göra det. Det är en av de enklaste typerna av uppsatser. Den här uppsatsen begränsar dig inte till en gräns, i själva verket låter den dig öppet använda dina tankar. I en personlig berättande uppsats kan du också skriva en personlig livserfarenhet. Även skriva en personlig berättande uppsats fiktiv som du tror skulle roa läsarna. I en personlig berättande essä berättar du i princip för läsarna om din historia.


Du behöver ett levande språk för att göra saker lätt att förstå för läsaren. Här i den här bloggen hittar du allt du behöver veta om en personlig berättande uppsats. En personlig berättande uppsats kallas också för kortberättelse. Det beror på författaren vilken typ av historia de vill berätta för läsarna. Dessutom kan denna typ av uppsats bestå av författarens personliga erfarenhet. En personlig berättande uppsats skrivs vanligtvis i första persons particip. Gymnasieelever brukar få i uppdrag att skriva sådana uppsatser. Denna uppsatstyp hjälper dem att förbättra kreativa skrivfärdigheter. För att skriva en personlig berättande uppsats specificerar författaren en handling som hela uppsatsen kretsar kring. Den diskuterar också karaktärerna som har spelat någon roll i berättelsen.


En personlig berättande uppsats anses vara mycket bra när den är uttrycksfull och läsaren njuter av din personliga berättelse. Nyckeln till att skriva en fantastisk personlig berättelse är att använda sensoriska detaljer så mycket som möjligt. En utmärkt berättande uppsats berättar inte vad som hände. Istället visar det vad som hände exakt och hur du har känt dig i det ögonblicket. Ett bra ämne kan inte bara få din uppsats att se bra ut, utan det kommer också att göra skrivprocessen mycket lättare. Eftersom personliga berättande essäer är skrivna om personliga erfarenheter och tankar, se till att du väljer din mest intressanta upplevelse. Ha kvar skriva en personlig berättande uppsats Tänk på att ämnet du väljer matchar skriva en personlig berättande uppsats publik.


Det är läsaren som avgör omfattningen och framgången för din uppsats. När du har ditt ämne, skriva en personlig berättande uppsats, det är dags att du skapar en disposition för din uppsats. Uppsatsens disposition är en väsentlig del av en uppsats. Det håller hela kompositionen i en organiserad ordning. Det hjälper också läsaren genom uppsatsen. Med hjälp av en disposition kan en författare ge logik för uppsatsen, skriva en personlig berättande uppsats. För vilken typ av uppsats som helst kan ett hook-uttalande vara spelförändringen. Men särskilt för en personlig berättande uppsats är kroksatser mycket viktiga. Vanligtvis börjar introduktionen av uppsatsen med denna mening. Du kan använda ett berömt citat, vers eller ett intressant faktum för detta ändamål. För en berättande essä är det ett måste att vara tillräckligt levande för att låta läsaren föreställa sig hela scenen.


Det är därför det är nödvändigt att läsaren använder så mycket beskrivande språk som möjligt. Du måste undra vilket element som inte krävs för den personliga berättande uppsatsen? För din information, det element som inte krävs för en sådan uppsats är forskningen. Eftersom det är en personlig uppsats och du inte behöver någon referens från någon källa. Och eftersom du inte behöver referenser behöver du inte forska. För alla uppsatser, vare sig det är en argumenterande uppsats beskrivande eller en personlig berättande uppsats. Det är mycket viktigt att ha några övergångsmeningar och ord.


Dessa övergångsord hjälper till att skapa en logisk koppling i alla delar av uppsatsen. Med andra ord hjälper övergångsorden till att skapa länkar mellan handlingen. Du kan dock använda övergångsord som detta, medan därför dessutom osv. Syftet med en personlig berättande uppsats är att visa läsaren vad och hur du har känt dig. Glöm därför inte att lägga till känslorna, eftersom du måste få läsaren att känna till känslorna. Beskriv alla känslor och känslor med mycket beskrivande ord. Konsekvens är nyckeln till att skriva en uppsats på ett professionellt sätt. Se till att du inte blir distraherad av någon skriva en personlig berättande uppsats detaljer. Håll fokus på en enda punkt och lägg till detaljer relaterade till din specifika idé.


Se till att du länkar samman alla händelser i berättelsen på ett regelbundet sätt. Detta kommer att hjälpa läsaren att relatera alla händelser. Använd också förstapersonsintryck när du skriver en personlig berättelse. Du vill också visa läsaren att du berättar din egen historia. Se till att du följer samma particip i hela uppsatsen. Du vet det skriva en personlig berättande uppsats varje händelse, det finns en anledning. På samma sätt, låt dina läsare veta orsaken bakom din uppsats och dess betydelse. Nämn också att historien du just berättade var så viktig att dela. Eftersom det är en personlig berättelse behöver du inte tillhandahålla bevis för att bevisa betydelsen av din berättelse.


Snarare måste du förmedla ett bredare budskap genom din berättelse. När du är klar med att skriva din personliga berättande uppsats, skriva en personlig berättande uppsats. Det är dags att du anstränger dig lite för att göra det felfritt. Korrekturläs uppsatsen mer än en gång och leta efter mindre stavfel och andra grammatiska fel. Detta kommer att säkerställa att du har skrivit en uppsats som ett proffs. Du kan göra detta själv eller så kan du be en vän att göra det åt dig. Som student måste du veta hur viktig en disposition är för en uppsats.


Det förser en organisation med hela innehållet. För att skapa en disposition för en personlig berättande uppsats måste du följa följande traditionella metod. Dessa tre huvudelement i en berättande essä utvecklas ytterligare nedan. Introduktionen är den viktigaste delen av uppsatsskrivandet. Det är det första intrycket på läsaren och genom att läsa denna del avgör läsaren kvaliteten på uppsatsen. Den här delen borde vara den mest uppmärksammade delen. En annan sak som gör det till ett viktigt inslag i en uppsats är avhandlingens uttalande. Avhandlingens uttalande är kärnan i en uppsats. Det är en mening eller två som förklarar hela idén med din uppsats. Du bör också veta att inledningen alltid ska avslutas med en övergångsmening.


Detta kommer att skapa ett logiskt samband med resten av uppsatsen. Efter inledningen skrivs kroppsstyckena. Dessa stycken hjälper dig att förklara nyckeldelarna i din personliga berättande uppsats. I en vanlig personlig berättande uppsats finns det vanligtvis tre kroppsstycken. Dessa stycken hjälper författaren att beskriva ämnet för uppsatsen i alla möjliga aspekter. Med hjälp av dessa stycken beskriver skribenten sin synvinkel för läsarna. För att stödja uppsatsen, skriva en personlig berättande uppsats, tid och plats för händelsen nämns också, skriva en personlig berättande uppsats. Dessutom har dessa stycken all information om karaktärerna.


Tänk på att en brödtext börjar med en ämnesmening. Den här meningen är en slags inledande mening för just det stycket. En annan viktig sak som du måste tänka på är i vilken ordning du kommer att presentera detaljerna, skriva en personlig berättande uppsats. Se till att du använder kronologisk ordning för detta ändamål. Sammanfattningsvis måste du ge historiens klimax. I det här avsnittet av en personlig berättande uppsats bör du avsluta hela historien. Gör det på ett sådant sätt att du ger en sammanfattning av hela uppsatsen.


Se till att du inte lägger till några nya punkter i den här delen. Det kommer inte att ge läsaren en känsla av prestation och kommer att lämna dem i förvirring. Exempel hjälper dig att förstå saker bättre; här är några välskrivna exempel på berättande essä. Läs dem noggrant och använd dem som en guide till att själv skriva en bra uppsats. Personliga berättande uppsatser kan vara långa eller korta. Det beror på författaren hur de vill utveckla saker.





kronologisk uppsats



De är populära på grund av deras lättsmälta format och för att människor är empatiska varelser. Vi kan bättre förstå hur andra känner och tänker när vi fick höra historier som gör att vi kan se världen ur deras perspektiv. Författarens "Jag tänker" och "Jag känner" blir omedelbart våra, eftersom hjärnan inte vet om det vi läser är verkligt eller inbillat. I sin bästsäljande bok Wired for Story förklarar Lisa Cron att den mänskliga hjärnan längtar efter berättelser när den är hårdkopplad genom evolutionen för att lära sig vad som händer härnäst. Eftersom hjärnan inte vet om det du läser är verkligt eller inte, kan vi registrera berättelsens moral kognitivt och affektivt. I den akademiska världen berättar en berättande uppsats en historia som är erfarenhetsmässig, anekdotisk eller personlig.


Det tillåter författaren att kreativt uttrycka sina tankar, känslor, idéer och åsikter. Dess längd kan vara allt från några stycken till hundratals sidor. Utanför akademin är personliga berättelser kända som en form av journalistik eller facklitteratur som kallas "narrativ journalistik". The New Yorker är en tidning som enbart ägnar sig åt denna genre. New York Times håller personliga tävlingar om berättande uppsatser. Vinnarna utses för att de:. hade en tydlig narrativ båge med en konflikt och en huvudperson som förändrades på något sätt. De balanserade konstfullt handlingen i berättelsen med reflektion över vad den betydde för författaren. De tog risker, som att inkludera dialog eller leka med skiljetecken, meningsstruktur och ordval för att utveckla en stark röst.


I ett nötskal kan en personlig berättelse täcka vilket reflekterande och kontemplativt ämne som helst med en stark röst och ett unikt perspektiv, inklusive ovanliga privata värderingar. Den är skriven i första person och berättelsen omfattar ett specifikt ögonblick som är värt en diskussion. Att skriva en personlig berättande uppsats innebär både objektivitet och subjektivitet. Du måste vara objektiv nog att inse vikten av en händelse eller en situation att utforska och skriva om. Å andra sidan måste du vara subjektiv nog att injicera privata tankar och känslor för att göra din poäng. Med personliga berättelser är du både musan och skaparen - du har kontroll över hur din historia berättas.


Men som alla andra typer av skrivande kommer det med riktlinjer. Som en berättelse måste den innehålla en introduktion, karaktärer, handling, miljö, klimax, antiklimax om något finns och slutsats. Ett annat sätt att närma sig det är genom att strukturera det med en inledning, kropp och avslutning. Inledningen ska sätta tonen, medan kroppen ska fokusera på de nyckelpunkter du vill komma över. Slutsatsen kan berätta för läsaren vilka lärdomar du har dragit av berättelsen du just har berättat. Din berättande uppsats bör spegla ditt unika perspektiv på livet. Det här är mycket svårare än det låter. Du måste fastställa ditt perspektiv, de viktigaste sakerna du vill att din läsare ska ta bort och ditt tonfall. Det är en bra idé att ha ett visst syfte med berättelsen innan du börjar skriva.


Låt oss säga att du vill skriva om hur du hanterar depression utan att ta någon medicin. Detta kan gå på hur många olika sätt som helst, men att isolera ett syfte hjälper dig att fokusera ditt skrivande och välja vilka historier du ska berätta. Förespråkar du ett holistiskt synsätt, eller vill du beskriva din känslomässiga upplevelse för folk som funderar på att prova det? Genom att ha detta fokus kan du sätta din egen unika syn på vad du gjorde och inte gjorde, om tillämpligt, vad som förändrade dig och lärdomarna längs vägen. En grammatikguru, stilredaktör och skrivande mentor i ett paket. Prova det gratis! Show, Don't Tell Det är en berättelse, så berättelsen bör visa läsarna vad som hände, istället för att berätta för dem.


Förutom att vara en berättare bör författaren delta som en av karaktärerna. Tänk på detta när du skriver, eftersom hur du formar ditt perspektiv kan ha stor inverkan på hur din läsare ser din övergripande handling. Glida inte till att bara förklara allt som hände för att det hände dig. Visa din läsare med handling. Du kan leta efter exempel på att berätta istället för att visa med ProWritingAid. Till exempel, istället för:. Än i dag svär min mamma att blicken jag riktade mot henne när jag spottade ut de orden kunde ha sur mjölk. Att använda ProWritingAid hjälper dig att hitta dessa instanser i ditt manuskript och redigera dem utan att spendera timmar på att leta igenom ditt arbete själv.


Du, författaren, tar äganderätten till berättelsen, så förstapersonspronomenet "jag" används genomgående. Du bör dock inte överanvända det, eftersom det skulle få det att låta för självcentrerat och överflödigt. ProWritingAid kan också hjälpa dig här — stilrapporten talar om för dig om du har börjat för många meningar med "jag", och visar dig hur du kan introducera mer variation i ditt skrivande. Spänd är nyckeln till förståelse. Personliga berättelser berättar oftast historien om händelser som hände i det förflutna, så många författare väljer att använda dåtid. Detta hjälper till att skilja ut din nuvarande, berättande röst och ditt tidigare jag som du berättar.


Om du skriver i nutid, se till att du håller det konsekvent hela tiden. Tillfredsställ dina läsare genom att ge dem en oförglömlig avslutningsscen. Berättelsens kropp bör bygga upp handlingen till klimax. Det här behöver inte vara något otroligt eller chockerande, bara något som hjälper till att ge en intressant bild av din berättelse. Takeaways eller lärdomar bör skrivas utan föreläsning. När det är möjligt, fortsätt att visa istället för att berätta. Säg inte vad du lärt dig, berätta vad du gör annorlunda nu.


Detta kommer att hjälpa din berättelses moral att lysa igenom utan att vara för predikant. GoodReads är en bra utgångspunkt för att välja läsvärda personliga berättande böcker. Här är fem av mina favoriter. Jane Yolen, författaren till böcker, skrev denna poetiska berättelse om en dotter och hennes pappa som gick och ugglade. Istället för att lära sig om ugglor, uppmanar Yolen läsarna att fundera över betydelsen av mildhet och hopp. Elie Wiesel var tonåring när han och hans familj skickades till koncentrationslägret Auschwitz i Denna förintelsememoir har ett starkt budskap att sådana fruktansvärda händelser aldrig får upprepas.


Denna klassiker är ett måste att läsa av både unga och gamla. Det är en anmärkningsvärd dagbok av en årig judisk flicka som gömde sig i ett hemligt annex till en gammal byggnad under den nazistiska ockupationen av Nederländerna år Det fanns en sjö där min bror och jag älskade att utforska då och då. Fuktigheten och vattendropparna påminde om en fullt fungerande bastu. Solens anstormning av värme och brinnande glöd var obeveklig. Innan du börjar din egen personliga uppsats, ta dig tid att läsa berättande uppsatsexempel. En uppsats är en kort text som är antingen analytisk eller spekulativ. De flesta essäer är skrivna från författarens synvinkel. Ordet "essä" började användas när Michel de Montaigne publicerade en bok som heter Essais och ordet representerar ett kort verk skrivet om ett visst ämne.


Att skriva en personlig berättande uppsats handlar om att berätta en historia för din läsare på ett sätt som håller honom eller henne fascinerad. Personalskribent. Logga in med Google Ordbok Synonymordbok Meningar Exempel Kunskap Grammatik Biografi Förkortningar Referens Utbildning Spanska Mer om oss Kontakta oss Förslagslåda Sekretesspolicy Cookieinställningar Användarvillkor © LoveToKnow Media. Alla rättigheter förbehållna. Word Finder 4 Pics 1 Word Answers Anagram Solver Scrabble Dictionary Unscramble Words with Friends Fusk. Hem Grammatik tips för att skriva en personlig berättande uppsats Tips för att skriva en personlig berättande uppsats. kvinna som överväger ämnen för personlig berättande uppsats. Att skriva en personlig berättelseuppsats med effekt En personlig berättande uppsats handlar om en personlig upplevelse, så du bör skriva den i första person.


Tips för att välja ett personligt uppsatsämne Att veta hur man skriver en personlig berättande uppsats börjar med att hitta ett bra ämne. Tänk på händelser i ditt liv som gör en fantastisk berättelse. Vilka historier har du om ditt liv som alltid får folk att skratta eller underhålla dem? Tänk på när du lärde dig något av en händelse som hände dig. Denna typ av inlärningsupplevelse gör en fantastisk personlig berättande uppsats. Tänk på speciella upplevelser du delade med en vän eller släkting och hur dessa upplevelser förändrade din relation med den personen. Tips för en personlig uppsats med genomslag En framgångsrik personlig uppsats knyter an till läsaren på ett känslomässigt plan. Lär känna din läsare. Fundera på vem som kommer att läsa denna personliga uppsats och vad den personen kommer att känna.


Skriv för att ha en känslomässig inverkan på läsaren. Berätta en historia som innehåller känslor och framkallar en empatisk respons. Inkludera många referenser till sensoriska uppfattningar och känslor. Sensoriska detaljer som denna kopplar läsaren till scenen du beskriver. Använd levande detaljer och bilder. Ju mer specifik du är i din beskrivning, desto bättre kommer läsaren att kunna föreställa sig historien du berättar. Inledningen av uppsatsen måste låta läsaren veta kärnan i det du kommer att beskriva och din synvinkel. Berättelsens kropp måste ge läsaren en mycket tydlig uppfattning om vad som hände och hur du som författare tycker om det.


Du kan berätta historien kronologiskt, eller så kan fakta grupperas efter betydelse eller typ. Det sista stycket måste avslutas och ange poängen med berättelsen, oavsett om det är en lektion, en idé eller bara en lärandeupplevelse. Ta en titt på några exempel på slutsatser för inspiration. Innan du börjar skriva, ta dig tid att brainstorma och skriva ner några anteckningar. Skapa sedan en disposition för att hjälpa din uppsats att hålla sig vid ämnet.

No comments:

Post a Comment